Google waardeert vooral berichten met toegevoegde waarde
Schrijven we persberichten eigenlijk nog wel voor de pers of dienen ze in toenemende mate om de google ranking van de afzender een zetje te geven? In deze blog leg ik uit waarom persberichten nog steeds primair dienen om journalisten van nieuws te voorzien, maar óók hoe ze kunnen bijdragen aan jouw online vindbaarheid.
De opvatting dat persberichten tegenwoordig vooral dienen om Google te behagen, lijkt in zwang onder tekstschrijvers en pr-bureaus. Maar die stelling gaat helemaal voorbij aan het feit dat een persbericht dat niet door de nieuwsmedia wordt opgepikt ook door zoekmachines nauwelijks waarde wordt toegekend. Schrijf je persbericht dus primair voor de journalist. Als je die goed bedient, zal jouw persbericht uiteindelijk ook bijdragen aan de vindbaarheid van jouw website.
Schrijf journalistieke teksten
Laat dus het feit dat Google onze persberichten indexeert niet van invloed zijn op de wijze waarop een persbericht wordt geschreven. Schrijf journalistieke teksten en wel om twee redenen:
1. Wil je ‘in de krant’ dan zul je eerst voorbij de journalist moeten komen. Pas als die jouw nieuwsbericht gebruikt voor publicatie (op een drukbezochte nieuwssite met een hoge ranking) gaat Google jouw content een hoge waardering meegeven. Maak dus altijd een (journalistieke) tekst waar redacteuren meteen de nieuwswaarde van inzien en die bovendien weinig bewerking nodig heeft voor publicatie.
2. Google wordt steeds slimmer. Dat betekent dat de zoekmachine minder gevoelig wordt voor tekstmanipulaties ten behoeve van SEO en steeds makkelijker de werkelijke toegevoegde waarde van content herkent (in relatie tot bepaalde zoektermen). Als een tekst speciaal voor de zoekmachine is geschreven (expres de zoekterm veel herhalen bijvoorbeeld), dan zal die eerder een lage indexering krijgen dan een hoge.
@Mediaweb: “Eigenlijk is SEO straks helemaal niet meer moeilijk. Integendeel. Zorg dat je goede, waardevolle content maakt voor echte mensen en denk niet meer na over SEO.”
Waardevolle backlinks creëren
Het heeft dus weinig zin om SEO toe te passen op de inhoud van persberichten. Pas SEO toe op je eigen website en/of blog, maar vermijd dat SEO de stijl en de inhoud van jouw persbericht beïnvloedt.
Toch kun je ervoor zorgen dat jouw website dankzij een goed persbericht hoger geïndexeerd wordt door Google. Een persbericht dat, met link, wordt overgenomen door een drukbezocht, online nieuwsmedium levert jouw site namelijk een waardevolle backlink op.
Geef relevante achtergrondinformatie
Verwerk in jouw persbericht daarom een link die verwijst naar journalistiek relevante informatie op jouw site. Ook hier geldt dat je journalisten ervan moet overtuigen dat de informatie achter die link voor hun lezers belangrijk is. Vermijd dus verwijzingen naar reclame of andere promotie. Dergelijke links worden door journalisten zelden overgenomen.
Welke links doorstaan de journalistieke lakmoesproef? Welnu, je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar oudere nieuwsberichten op je site (let op: promotie geldt doorgaans niet als ‘nieuws’). Denk bijvoorbeeld aan artikelen uit de nieuwsbrief of aan blogs. Dat soort informatie kan jouw persbericht bijvoorbeeld in een ‘historische context’ plaatsen (wat ging er aan jouw nieuws vooraf?) Of de verwijzing kan meer inzicht verschaffen in standpunten die jij of andere mensen in jouw organisatie innemen in relatie tot het nieuws.
Google volgt vanzelf
Persberichten dienen dus nog steeds om ‘in het nieuws’ te komen. Bedien met je persberichten dus in de eerste plaats de journalisten die je benadert. Google volgt. De zoekmachine weet je te vinden zodra je persbericht in het nieuws is geweest.
Hulp nodig? Bel dan even: 085-8768874
Vind je dit nuttige informatie? Deel het met je vrienden!
Er staan wat aannames in het stuk waar ik wel wat kanttekeningen bij kan plaatsen. Daar komen ze:
1. Je richt je in dit artikelen op persberichten, maar het geldt eigenlijk voor alle online content: maak je het voor mensen of voor zoekmachines? Ik zou altijd voor het eerste kiezen, want aan mensen verdien je geld. Niet aan een zoekmachine.
2. PR-bureaus die adviseren persberichten enkel voor SEO in te zetten laten enorme kansen liggen. Een goed persbericht voor SEO levert ook interessante contacten en misschien wel verkopen of klanten op.
3. Content krijgt pas waarde als lezers het eraan toekennen. Google meet dit aan de hand van links en – waarschijnlijk steeds meer – links en mentions. Een ijzersterk persbericht op een verzamelsite doet waarschijnlijk ook weinig en raakt ondergesneeuwd.
4. Vergeet daarom je content / persberichten niet te marketing en zorg ervoor dat mensen erover praten en het delen. Dat is ook weer goed voor je vindbaarheid.
5. Google wordt weliswaar steeds slimmer, maar ook weer niet. Als je een persbericht over-optimaliseert en er is weinig concurrentie op de term, dan kan het maar zo zijn dat je toch scoort. De vraag is wel wat je belangrijker vindt: hoog scoren of ethiek. Het is dus niet zo dat SEO op persberichten niet zou werken, in tegendeel,.
6. Het is wel zo dat een persbericht dat wordt opgepikt waarschijnlijk veel beter werkt. Als nu.nl of Z24 een link naar je site plaatst is dat goed voor je autoriteit en geloofwaardigheid.
7. Google volgt inderdaad, maar er is niets op tegen om de zoekmachine een handje te helpen. Kies eventueel voor het beste van beide werelden: verspreid een leesvriendelijke versie onder journalisten en zet de geoptimaliseerde versie op je site.
Dank voor je reactie Rutger. Helemaal eens. Je reactie beantwoordt mijn vragen die ik jou achter de schermen heb gesteld en bevestigt tevens in grote lijnen mijn ideeën over (het nut van) SEO in persberichten.
Je doet hier bovendien een aantal belangrijke aanvullingen. Vooral jouw advies om twee soorten ‘persberichten’ te maken (punt 7) vind ik heel belangrijk en zal ik graag doorgeven aan anderen. Ik heb al lang het idee dat pr-bureaus persberichten eigenlijk niet primair meer voor ‘de pers’ schrijven, maar veeleer voor de ‘newsroom’ van hun klanten. Welnu, dáár zie ik wél het nut van in. Dan is goede SEO ongetwijfeld heel zinvol.
Maar om die ‘newsroom-berichten’ (lees: geen nieuws, maar vooral promotie) dan ook maar naar journalisten te sturen, is (in de meeste gevallen) weinig zinvol. Integendeel. Het komt de relatie van de afzenders met hun perscontacten bepaald niet ten goede. Journalisten ervaren zulke berichten vooral als spam. Het wekt irritatie en ondermijnt de vertrouwen in de afzender als waardevolle nieuwsbron. Slecht dus voor je pr.
Ik zou dus inderdaad het onderscheid maken tussen ‘newsroom-berichten’ en ‘persberichten’ waarbij die laatste nadrukkelijk bedoeld is voor persbenadering en de eerste zich beperkt tot publicatie op eigen kanalen (de eigen newsroom, op social media, in nieuwsbrieven enzovoort)
Punt 5 begrijp ik misschien niet helemaal. Je hebt het daar over ‘over-optimaliseren’ en een ethische afweging. Bedoel je met ‘over-optimaliseren’ het volproppen van persberichten met zoektermen? Dat lijkt me niet zozeer onethisch, maar vooral slecht voor je relatie met je lezer (vanwege de beroerde leesbaarheid). Ik ben geen marketeer, noch SEO-specialist. Jij weet beter dan ik of je met zo’n SEO-strategie misschien wel wat extra verkopen genereert. Maar wat ik je wél met grote zekerheid kan vertellen, is dat journalisten dergelijke teksten vrijwel altijd onmiddellijk weggooien. Als iemand zo’n SEO-strategie al wil toepassen, dan zou ik het altijd beperken tot de newsroom-berichten en daar dus vooral géén journalisten mee gaan bestoken. Maar ik geloof dat we het daar ook al over eens zijn, getuige jouw laatste advies (punt 7.)