Foto’s in persberichten? Daar hoort een licentie bij

kies de juiste licentie. Jouw persrelaties kunnen forse auteursrechtenclaims krijgen door een foto te publiceren uit jouw persberichten. Zulke claims bedragen soms duizenden euro’s per gebruik van een foto. Zorg er dus voor dat jouw persrelaties netjes een licentie krijgen. Zo zijn ze gevrijwaard van claims.

De zes licentiebevestigingen hieronder zijn zulke overeenkomsten. Daarin kunnen makers (fotografen) of licentiehouders (jij?) toestemming geven voor hergebruik van foto’s. Je kunt ze hier gratis downloaden.

Maar regel natuurlijk EERST zelf jouw licentie

Maar let op! Wat niet van jou is, mag je natuurlijk niet zomaar doorgeven aan anderen. Ben jij zelf wel gemachtigd om zo’n Creative Commons licentie te verstrekken? REGEL DAT EERST voor je persberichten gaat verzenden. Je wil namelijk voorkomen dat JIJ aansprakelijk wordt gesteld voor de auteursrechten. Hier lees je hoe je, als verzender van persberichten, jouw fotolicenties regelt. Bij voorkeur doe je dat met een zogenaamde ‘Creative Commons CC0 1.0 Publiek Domein Verklaring’. Dat is de onderste download op deze pagina.

Download de licentiebevestigingen hier als PDF:

Licentiebevestiging voor Creative Commons Naamsvermelding 4.0

 

Licentiebevestiging voor Creative Commons Naamsvermelding GelijkDelen 4.0

 

Licentiebevestiging voor Creative Commons Naamsvermelding GeenAfgeleideWerken 4.0

 

Licentiebevestiging voor Creative Commons Naamsvermelding NietCommercieel 4.0

 

Licentiebevestiging voor Creative Commons Naamsvermelding NietCommercieel GelijkDelen 4.0

 

Licentiebevestiging voor Creative Commons Naamsvermelding NietCommercieel GeenAfgeleideWerken 4.0

Creative Commons publieke domeinverklaring

 

Bevestiging voor de Creative Commons Zero – Publiek Domein Verklaring 1.0

 

Juridische advies nodig over auteursrecht? Snappy Persdiensten verwijst graag naar ICT Recht in Amsterdam.

De teksten in de licentiebevestigingen zijn het werk van Creative Commons Nederland. Meer weten over Creative Commons licenties? Ga naar de website.

Disclaimer: Het doel van deze site is om bezoekers zo goed mogelijk te informeren. Snappy Persdiensten doet er alles aan om informatie correct en actueel te houden. Snappy Persdiensten kan geen echter enkele aansprakelijkheid oplopen in verband met de juistheid of de volledigheid van de informatie die wordt geraadpleegd op deze site.