Foto in persbericht leidt tot juridisch geschil

Een amateurfoto in een persbericht heeft geleid tot forse auteursrechtenclaims. RTL Nieuws en diverse andere nieuwsmedia moeten diep in de buidel tasten voor het gebruik van het kiekje. De foto van een hulphond die assisteert bij een bevalling is gemaakt door Daniƫlle van Houwelingen. De amateurfotograaf woonde de bevalling bij als aspirant bevallingscoach. Uitgeverij De Lucht stuurde de foto rond in een persbericht. De uitgeverij verzaakte echter de licentie goed te regelen.

De amateurfotograaf zag haar foto’s verschijnen op de website van RTL Nieuws, in de Telegraaf en in verschillende andere nieuwsmedia. Ze schakelde daarop het advocatenkantoor Charlotte’s Law in om de nieuwsmedia te benaderen met auteursrechtenclaims. De afzender van het persbericht is volkomen verrast door de claims. Volgens de uitgeverij is met de amateurfotografe mondeling overeengekomen dat de foto’s gebruikt mogen worden. De enige voorwaarde zou naamsvermelding zijn geweest.

Auteursrechten

Waar de makers van het persbericht geen rekening mee hebben gehouden, is dat zo’n mondelinge afspraak in het auteursrecht niet rechtsgeldig is. Als in zo’n geval de fotograaf niet te goeder trouw is dan kan die forse schadeclaims indienen bij de publicisten die het persbericht overnemen. “De eiser heeft daarbij het recht aan zijn kant”, zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet daarover. Volgens de uitgeverij belopen de schadeclaims aan het adres van de verschillende nieuwsmedia tot in de duizenden euro’s per publicatie van de foto.

Primeur

Het gewraakte persbericht deed verslag van een Nederlandse primeur. Voor het eerst is een hulphond aanwezig geweest bij een bevalling in een ziekenhuis. De hond is getraind om haar baasje te waarschuwen voor dreigende aanvallen van hypoglykemie (laag bloedsuiker). Zo’n aanval kan tijdens een bevalling voor ernstige complicaties zorgen. Uitgeverij De Lucht deed kond van de primeur in een persbericht omdat hulphond King ook figureert in een boek van de uitgeverij over hulphonden.

Vorig jaar sprak Snappy Persdiensten voor de whitepaper ‘Persberichten en Auteursrechten’ met ICT-jurist Engelfriet. Zijn kantoor onderstreept vandaag desgevraagd nogmaals het belang van schriftelijke afspraken over fotolicenties. Idealiter krijgen ook de ontvangers van persberichten een fotolicentie aangeboden. (praktische informatie daarover is hier te vinden)