“Journalisten zijn héél oneerlijke mensen”

President Trump heeft afgelopen dinsdag weer fel uitgehaald naar de Amerikaanse nieuwsmedia. De president sprak tijdens een rally in Phoenix regelmatig over ‘fake media’. Vooral De New York Times, Washington Post en CNN kregen ervan langs. Journalisten zijn er volgens Trump op uit om op oneerlijke wijze “geschiedenis en cultureel erfgoed te vernietigen”.

(c) Edgar ArgoVolgens Trump hebben sommige nieuwsmedia het water aan de lippen. Dat zou hun onafhankelijkheid niet ten goede komen, lijkt de Amerikaanse president daarmee te suggereren. De New York Times zou bijna bankroet zijn. De Washington Post is volgens Trump enkel nog een marketing- en lobbymiddel voor Amazon-topman Jeff Bezos. De Amazon-oprichter kocht de krant in 2013. Amazon en De Washington Post hebben echter geen banden.

CNN

Ook CNN kreeg de wind van voren. De nieuwszender zou partijdig zijn. Trump wees op een recent ontslag van tafelgast Jeffrey Lord, nadat die op Twitter een Hitler-groet had gebracht. Dat was hét excuus om een lastige gast te kunnen lozen, vermoedt Trump. Ook suggereerde de president dat CNN tijdens zijn 75-minuten durende speech de camera’s uitzette. Dat blijkt niet waar. De volle sessie was op CNN te volgen.

Journalisten zijn – op enkele uitzonderingen na – allemaal “werkelijk echt heel, heel oneerlijke mensen”, zo stelt Trump. De nieuwsmedia zijn er enkel op uit om Trump-supporters onderuit te halen, aldus de president. “Ze mogen mij aanvallen maar ik trek de grens als ze jullie aanvallen”, aldus Trump.

Platform

Trump ging verder los op linkse demonstranten. ook daarbij uit hij veel kritiek op het feit dat ze een platform wordt gegund in de Amerikaanse media. “Het is de hoogste tijd het bedrog van de oneerlijke media bloot te leggen en hun rol in het aanwakkeren van verdeeldheid”, aldus Trump.