Omroep heeft in de regio niet te lijden onder online en VOD-aanbod

De regionale omroep blijkt aardig bestand tegen concurrentie van online aanbod en video on demand (VOD). Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO).

In de laatste drie jaar keek gemiddeld zo’n 45 procent van de Nederlanders minstens eens per week naar een televisie-uitzending van een regionale zender, zo blijkt uit het onderzoek. Bij meer dan de helft van de regio-omroepen stijgt dat percentage zowel in 2015 als in 2016. Bij de resterende omroepen blijft het stabiel of daalt het licht in één van die jaren. Nergens is een algehele daling te zien over de gemeten jaren.

Randstad

Opmerkelijk is dat buiten de Randstad de regionale zenders populairder zijn dan in de Randstad. Toch doen alle regionale omroepen het goed. Overal in Nederland kijkt minstens een derde van de televisiekijkers eens per week of vaker naar uitzendingen van een regionale omroep.

Radio

Radio doet het in de regio slechter dan televisie. De onderzoekers wijten dat aan de opmars van online content en de sterke positie van televisie in de regio. Alleen Radio M Utrecht doorbreekt die trend. Die radiozender ziet haar marktaandeel alleen maar stijgen.

Regionale omroep populair

Regionale omroep blijft populair

De Regionale Publieke Omroep is dit jaar van start gegaan als samenwerkingsorgaan van de 13 Nederlandse, regionale, publieke omroepen. Mediawatchers van plaatsen kritische noten bij de cijfers die het nieuwe samenwerkingsverband publiceert. Die zouden beperkter zijn dan die van haar voorganger ROOS. Zo ontbreken gegevens over dagbereik van radio en tv, de leeftijdsopbouw van de luisteraars en kijkers en details over het online bereik.

Snappy Persbenadering heeft toegang tot alle regionale omroepen in Nederland. Verreweg het beste scoort de berichtgeving van Snappy echter bij de landelijke zenders. Van de landelijke zenders maakt NPO Radio 1 het meest gebruik van berichten uit de koker van Snappy Persbenadering. Onder de regionale omroepen voert AT5 (Amsterdam) die lijst aan. Omroep Gelderland volgt de Amsterdamse stadszender op de voet.