Verschillende huis-aan-huisbladen verdwijnen of gaan online

Per 1 oktober verdwijnen verschillende regionale huis-aan-huisbladen van De Persgroep. Sommige Persgroep-uitgaven gaan samenwerken met andere uitgeverijen. Een aantal regionale huis-aan-huisbladen verwisselt van eigenaar. Dat blijkt uit persberichten die deze week zijn gepubliceerd door onder meer De Persgroep, Koninklijke BDU en de Barneveldse Krant.

Huis-aan-huisbladen in zwaar weer

Huis-aan-huisbladen in zwaar weer © Brotin Biswas / Pexels.com

Het persbericht over de portfoliowijzigingen bij De Persgroep noemt een aantal titels die verdwijnen. In enkele gevallen wordt daarmee dubbeling beëindigd met andere titels. Dat is onder meer het geval bij het Stadsblad ‘s-Hertogenbosch en de Bossche Omroep. Stadsblad ‘s-Hertogenbosch verdwijnt met ingang van oktober.

Samenwerken

De wijzigingen betreffen titels in de provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland. De Rhenense Betuwse Courant verdwijnt. De Persgroep gaat in dat spreidingsgebied samenwerken met uitgever Starters Pers. Samen brengen ze de nieuwe titel Hét Gemeente Nieuws Neder-Betuwe/Rhenen uit. Dat wordt een regionaal, online nieuwsplatform.

De Persgroep gaat in sommige regio’s een samenwerking aan met lokale uitgeverijen waaronder Starters Pers. Verder gaat de uitgeverij samenwerken met de uitgevers: Studio Pannekoek, BAR Uitgeverij, Tielstra/Hart, Groot Hellevoet, de VOF Rond Haaksbergen en uitgeverij Talvi.

Integratie van huis-aan-huistitels

Koninklijke BDU meldt dat het met De Persgroep overeenstemming heeft bereikt voor de verkoop van de uitgaverechten van Veluweland.nl en Hoog & Laag.nl en de aankoop van de uitgaverechten van Amersfoort Nu, Barneveld Vandaag en Wijkse Courant. “De drie gratis nieuwstitels van De Persgroep worden volledig geïntegreerd in de lokale BDU-nieuwsmerken in Amersfoort, Barneveld en Wijk bij Duurstede”, aldus het aandeelhoudersbericht.

In de Barneveldse Krant, dat het opheffen van Barneveld Vandaag meldt, zegt directeur BDU  Media Heiko Imelman dat de verkoop van de titels onvermijdelijk is geworden. “Om kwalitatief lokaal nieuws te kunnen blijven publiceren in een dalende advertentiemarkt is er te weinig ruimte voor meerdere spelers in één gebied”, aldus Imelman. BDU Media en De Persgroep zijn ervan overtuigd dat deze stap belangrijk is ‘voor het behoud van goede lokale nieuwsmerken in de regio.’

Zie ook:

Den Haag Centraal: Huis-aan-huisblad in zwaar weer