Journalist verzon bronnen en pleegde plagiaat

Nieuwe Revu trekt artikelen terug

Foto: ©HelenaLopes/Pexels

  Opinieblad Nieuwe Revu heeft deze week 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. De journalist wordt ervan verdacht bronnen te hebben verzonnen. Ook zou hij artikelen hebben overgeschreven.

Aanleiding voor het besluit is een publicatie in De Groene Amsterdammer. Daaruit blijkt dat Blasic jarenlang verhalen schreef op basis van niet-traceerbare bronnen. Volgens Nieuwe Revu betekent dat niet per se dat die bronnen niet bestaan. In in een aantal gevallen echter lijken de bronnen verzonnen. Zo citeerde Blasic psychologen uit Amsterdam en Groningen die niet bestaan. Ook komt de achternaam van een opgevoerde douanier helemaal niet voor in Nederland.

Roermond

Blasic is ook in dienst als bij de Gemeente Roermond. Hij werkt daar in een niet-journalistieke functie. De gemeente heeft Blasic niettemin op non-actief gesteld. De gemeente erkent dat de nevenactiviteiten van Blasic niet plaatsvonden onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Toch heeft Blasic’s werkgever ervoor gekozen de journalist te schorsen. Naar eigen zeggen is daartoe besloten omdat “volgens de integriteitsregels nevenactiviteiten niet het belang van de werkgever mogen schaden”.

Nieuwe Revu

Blasic schrijft als freelance-journalist onder meer voor OneWorld, HP/De Tijd, Elsevier Weekblad en Nieuwe Revu. Die laatste trekt, keurig volgens het handboek crisiscommunicatie, het boetekleed aan. In een persbericht over de kwestie verklaart de redactie dat er in artikelen van Blasic geregeld niet-traceerbare bronnen opgevoerd worden. “We zijn daar te vrijblijvend mee omgegaan.” Onduidelijk is nog hoe de andere opdrachtgevers omgaan met de in opspraak geraakte journalist en diens artikelen.