ANP blijft onafhankelijk

Hoofdredacteur en mediadirecteur van het ANP, Marcel van Lingen, gaat naar Talpa Network. Per 1 april gaat hij daar aan het werk als directeur Journalistiek. Hij wordt verantwoordelijk voor alle journalistieke content van Talpa. Van Lingen werd in 2011 hoofdredacteur ANP.

Hoofdredacteur ANP naar Talpa Network

©KaboomPics.com/Pexels

De ANP-hoofdredacteur stopt per direct bij het ANP. Zijn taken worden overgenomen door adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld, de redactiechefs en directielid Martijn Bennis. Het ANP gaat op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur.

Talpa Network

Over wat Van Lingen precies bij Talpa gaat doen, wil hij nog niets kwijt. Vermoed wordt dat hij het nieuwsmerk van Talpa gaat optuigen. Voor dat nieuwsmerk is Talpa inmiddels druk personeel aan het werven. Het nieuwskanaal gaat vanuit Hilversum werken, vanuit de vestiging waar nu al Talpa Radio zit.

Hoofdredacteur ANP

Van Lingen heeft als directeur Journalistiek geen verantwoordelijkheid over het ANP dat wel eigendom is van Talpa Network. “Hij gaat nadrukkelijk weg bij het ANP. Van Lingen wordt verantwoordelijk voor de journalistiek bij Talpa. Het ANP is volledig onafhankelijk. Dat is zo en dat blijft zo”, benadrukt een woordvoerder van Talpa Network.

ANP heeft al enige tijd moeite om zichzelf staande te houden in veranderende tijden. Enkele jaren terug startte het de persberichtenservice ANP Press Support (APS). Die dienst houdt zich voornamelijk bezig met de distributie van persberichten. APS opereert helemaal onafhankelijk van het persbureau ANP.

Vorig jaar heeft Talpa Network ANP overgenomen. Tot op heden is echter onduidelijk wat Talpa precies voor plannen heeft met het persbureau. De overname staat plannen van directeur Martijn Bennis om een nieuwe koers in te zetten, in ieder geval niet in de weg, zo lijkt het. “Die plannen dateren al van voor de overname en krijgen gewoon hun beslag”, zo laat Bennis Journalistiek vakblad VillaMedia weten.