ANP wordt niet geïntegreerd in Talpa

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt verkocht aan Talpa Network. Dat heeft eigenaar, Vereniging Veronica, deze week bekendgemaakt. Talpa bouwt op dit moment aan een breed en modern Nederlands cross-mediabedrijf, stelt de vereniging. “De overname van het persbureau past in die ambitie.”

John de Mol neemt ANP over

John de Mol: “Talpa Network wil uitgroeien tot een groot en modern crossmediabedrijf”

Vereniging Veronica en Talpa hebben de overname deze week in een persbericht openbaar gemaakt. Op de vraag of de onafhankelijke journalistieke berichtgeving gebaat is bij de overname wordt door de betrokken partijen geruststellend geantwoord. Het ANP zou zijn taak als onafhankelijk persbureau kunnen blijven uitoefenen. Voorzitter Yoeri Albrecht van Vereniging Veronica stelt tegenover NU.nl dat het persbureau in zijn bestaan meerdere eigenaren heeft gehad. “Daar heeft de essentie van de organisatie nooit onder geleden.”

ANP redactiestatuut

NU.nl meldt ook dat de ondernemingsraad en redactieraad van het persbureau de overname steunen. Tegenover RTL Z benoemt ANP-directeur Martijn Bennis de onafhankelijkheid na de overname:  “Het redactiestatuut blijft overeind en er komt een raad van commissarissen. Wij worden niet geïntegreerd met Talpa. Wij worden ook niet de redactie van initiatieven van Talpa.”

Het persbureau heeft ook een bedrijfstak die persberichten verzorgt, ANP Press Support. Onduidelijk is nog wat de overname voor deze poot van het bedrijf gaat betekenen.