Gebruikersplatform NUjij populair bij gebruikers

Ruim anderhalf jaar nadat nieuwssite NU.nl de stekker uit NUjij trok, keert het reactieplatform terug. De nieuwssite komt daarmee tegenmoet aan de vraag van gebruikers. Die hebben, zo zegt NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman, de redactie bestookt met de vraag wanneer NUjij weer terugkomt.

 

Het reactieplatform gaat er anders uitzien dan de gebruikers gewend zijn. Het plaatsen van eigen nieuws kan niet meer. De moderatie van reacties geschiedt goeddeels automatisch. Die automatisering moet de redactie van veel werk besparen. Bij de oude opzet van NUjij hadden redacteuren een dagtaak aan het modereren van de comments.

Abonnees

NU.nl is niet de enige nieuwssite die heeft besloten de reactiemogelijkheden te beperken. Onder meer het Algemeen Dagblad, Elsevier en het Financieele Dagblad sloten hun websites voor publieksreacties. Elsevier kwam echter ook op die beslissing terug en zette de reactiemogelijkheid later weer open voor abonnees.

Een belangrijke gebruiksmogelijkheid van het reactieplatform van NU.nl verdwijnt definitief. Voorheen konden gebruikers nog, als ‘burgerjournalist’ zelf nieuwsberichten plaatsen. Sommige afzenders van persberichten maakten van die mogelijkheid gebruik om hun persberichten eigenhandig te publiceren op de populaire nieuwssite.

Nujij nieuwe stijl

Die mogelijkheid keert echter niet terug. NU.nl volgt daarmee een trend die ook in andere nieuwsmedia opgeld doet. De redacties lijken af te stappen af van het gebruik van burgerjournalisten. De nieuwsselectie wordt weer journalistiek handwerk. Redacteuren leunen daarvoor zwaarder op inkomende persberichten en eigen nieuwsbronnen dan enige jaren terug even de nieuwe trend leek.