Journalistenvakbond NVJ bezorgd over fusie Talpa en RTL

Journalistenvakbond NVJ heeft er bij RTL en Talpa op aangedrongen dat de identiteit en pluriformiteit van de betrokken nieuwsmerken behouden blijft. De beide mediaproducenten gaan fuseren en zullen verder gaan als vernieuwd RTL Nederland.

De NVJ wil dat beide partijen pluriformiteit en de identiteit van de nieuwszenders garanderen. Belangrijkste zorg van de journalistenvakbond is dat de commerciële omroepen door de fusie een verschraald aanbod van journalistieke programma’s gaan aanbieden.

Journalisten

De NVJ pleit met name voor het behoud van de journalistieke programma’s bij beide organisaties. De NVJ gaat in gesprek gaan met de ondernemingsraden, redactieraden en de directie van beide omroepen.

De journalistenvakbond kijkt met zorg naar de voortschrijdende mediaconcentratie. Het zou niet alleen het journalistieke aanbod verschralen; ook de arbeidsvoorwaarden van journalisten komen door fusies vaak onder druk.

Goedkeuring

De fuserende partners hebben een overeenkomst over de fusie. RTL Group krijgt 70 procent van de aandelen, Talpa-eigenaar John de Mol 30 procent. De Europese Commissie en de Autoriteit Consument en Markt moeten de fusie nog goedkeuren.

Zie ook:

NVJ: ‘NVJ pleit voor behoud pluriformiteit’