Persvrijheid onder druk in Nederland

Nederland lager dan ooit op wereldranglijst voor persvrijheid

Journalisten zijn in Nederland steeds onveiliger. Dat meldt Reporters Sans Frontières (RSF) in de  internationale persvrijheidindex die de organisatie jaarlijks uitgeeft.  

Nederland daalt maar liefst 22 plekken in de persvrijheidindex van Reporters Sans Frontières (RSF).  De afgelopen tien jaar is Nederland tot driemaal toe op de tweede plaats van de lijst gekomen. De afgelopen vier jaar echter is er een flinke kentering te zien. Nederland daalt naar de 28e plaats op de ranglijst. De lijst telt in totaal 180 landen.

Rapport

De Nederlandse vereniging van Journalisten (NVJ) heeft in april al haar zorgen al uitgesproken. Ze doet dit naar aanleiding van het rapport over een internationale onderzoeksmissie naar de veiligheid van journalisten in Nederland. Het rapport van onder meer Free Press Unlimited en de European Center for Press and Media Freedom laat zien dat Nederlandse journalisten veel meer met bedreigingen en geweld te maken krijgen.

Geweldsincidenten

Het zijn met name geweldsincidenten tegen journalisten die de lagere score in de persvrijheidindex van RSF verklaren. Het meest spraakmakende voorbeeld is de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Aangenomen wordt dat die aanslag uit het criminele circuit komt. Misdaadverslaggever John van den Heuvel wordt ook bedreigd en wordt al enige jaren beveiligd. De NOS voelt zich genoopt om de logo’s van haar bedrijfswagens te verwijderen omdat die nogal eens doelwit worden van politiek gemotiveerde vandalen. Ook worden regiojournalisten aangevallen. Zo is in het Gelderse Lunteren een persfotograaf met zijn auto in een sloot geduwd. Bij een Groningse journalist is een brandbom door het raam van zijn woning gegooid.

Pluriformiteit

Maar er spelen ook andere factoren een belangrijke rol bij de teloorgang van de persvrijheid. Zo wordt onder meer de toegang tot overheidsinformatie genoemd. De overheid houdt zich niet aan wettelijke bepalingen die de transparantie moeten bevorderen. Daarnaast is er het afkalvende pluriformiteitsniveau van de Nederlandse media. Door fusies van mediabedrijven hebben twee grote spelers vrijwel de hele dagbladenmarkt in handen gekregen bijvoorbeeld. Ook staat, mede door die marktconcentratie, de regiojournalistiek zwaar onder druk.

Lees ook:

Trouw: Nederland staat lager dan ooit op de wereldranglijst voor persvrijheid

NVJ: Nederland zakt op wereldranglijst persvrijheid…