Vertrouwen in gevestigde nieuwsmedia nog steeds laag

Nederlanders hebben het afgelopen jaar een klein beetje meer vertrouwen gekregen in de gevestigde nieuwsmedia. Dat blijkt uit vorige week gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen in de journalistiek is nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar zit wel weer in de lift.

Vertrouwen in gevestigde nieuwsmedia in de lift

Vertrouwen in gevestigde nieuwsmedia in de lift ©KaboomPics.com/Pexels

Het vertrouwen in de gevestigde nieuwsmedia is gestegen van 31,9 naar 36 procent. Het scoort daarmee nog steeds laag. De journalistiek heeft duidelijk een imagoprobleem, maar daarin staan de mainstream nieuwsmedia niet alleen. De journalistiek wordt, samen met banken, grote bedrijven, kerken, ambtenaren, de Tweede Kamer en de Europese Unie, door minder dan de helft van de Nederlanders vertrouwd.

Sociale klasse

Vertrouwen in instituties als het NOS Journaal, grote bedrijven of de rijksoverheid vertoont een samenhang met sociale klasse. Het vertrouwen neemt toe naarmate mensen meer perspectief hebben. Dat betekent dat naarmate mensen meer opleiding hebben genoten ook het vertrouwen in onder meer de overheid en politieke instituties toeneemt.

Zie ook:

CBS: Vertrouwen in Europa en politiek stijgt

Snappy.nl: Hoe jouw persbericht een crisis smoort