Regionale radio sterk, maar verliest wel marktaandeel

De radiojournalistiek van de regionale omroep verliest aan populariteit bij de gebruikers. Het zijn vooral ouderen die nog dankbaar gebruik maken van regionale radio als nieuwsbron.  Ook de regionale-televisiekijker wordt ouder. In 2017 was meer dan de helft 65-plusser. Vooral in Groningen en Friesland is de regionale omroep populair.

WhatsNew? Audionieuws via Whatsapp

Vooral ouderen luisteren nog graag naar regionale radio

De jongere nieuwsconsument haakt niet meer zo makkelijk aan, merken de regio-omroepen. Dat is een potentieel bedreigende ontwikkeling voor het voortbestaan van de omroepen.

Radiojournalistiek

Aan de andere kant bedient de regionale omroep een doelgroep die voor bijvoorbeeld commerciële radio- en tv-zenders minder interessant is. Bovendien zijn ouderen in Nederland een groeimarkt. Het is ook een groep die over veel vrije tijd beschikt om aan nieuws en media te besteden.

Het marktaandeel van de regionale radio is in 2017 net onder de 10 procent gezakt. In 2011 was het nog meer dan 15 procent. Daarmee neemt de regionale radio wel nog steeds een plek in in de top 5. Daarin vechten de regionale zenders om een plek met 538, Radio 2, Sky en Radio 1. Het een en ander blijkt uit cijfers van Nationaal Luisteronderzoek. Bij de 65-plussers staan de regionale omroepen zelfs op de eerste plek.