Geert Wilders wordt het meest besproken

Steeds minder verschillende mensen bepalen het gezicht van televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD). Maar liefst 70 procent van alle gasten die de programmamakers uitnodigden, is eerder al te gast geweest. Dat blijkt uit onderzoek naar tien jaar DWDD van bureau LJS Nieuwsmonitor in opdracht van NRC Handelsblad en het Parool.

DWDD nodigt minder nieuwe gasten aan tafel. Het onderzoek legt duidelijk een neergaande trend bloot. In de beginjaren van DWDD bestond slechts eenderde van de genodigden uit terugkerende gasten. In het afgelopen seizoen was dat al de helft.

Bekendheden

De terugkerende gasten zijn inmiddels grote bekendheden geworden. Columnist en oud-voetballer Jan Mulder is het vaakst te gast geweest (niet alleen als tafelheer). De meest gevraagde tafelgast is cabaretier Marc-Marie Huijbregts.

Ook opvallend is het aantal mannen die aan het woord komen. Maar liefst 80 procent van de gasten die bij presentator Matthijs van Nieuwkerk aanschuiven, is man.

Cultuur en actualiteiten

DWDD is in de opzet een cultuur- en actualiteitenprogramma. Er is dus veel aandacht voor film, theater, media en muziek. Opvallend is dat in die mix niet Bono of Carice van Houten tot de meest besproken personen behoren, maar Geert Wilders. Dat terwijl de inhoudelijke component ‘politiek’ slechts tien procent van de programma-inhoud beslaat.

Andere politici komen dan ook beduidend minder aan bod. Ze gaan minder over de tong, maar ook als gast zijn ze steeds minder in trek bij de redactie van DWDD. Daarin volgt DWDD overigens een trend die ook te zien is bij andere talkshows, zo constateert NRC Handelsblad.

Het hele onderzoek van LJS Nieuwsmonitor (Nel Ruigrok, Wouter van Atteveldt en Floris de Boer) is hier te lezen.

©Snappy Persdiensten 2015