Freelance-journalisten zwaar getroffen door coronacrisis

Journalisten van het Brabants Dagblad gaan met de pet rond voor freelance collega’s die zwaar geraakt worden door de coronacrisis. In enkele weken tijd heeft het steunfonds voor zzp-journalisten van het BD 3.300 euro opgehaald. 

Veel freelance journalisten hebben door de crisis geen opdrachten meer, meldt vakblad VillaMedia. Dat komt onder meer doordat veel evenementen en sport door de coronacrisis afgelast zijn. Freelancers die verslag doen van die evenementen hebben daardoor minder werk. De redacteuren in vaste dienst die verslag doen van sportwedstrijden zijn aan het werk gezet op andere redacties bij het Brabants Dagblad. Daardoor huren ook die redacties minder freelancers in.

Steunfonds

Sportverslaggever Max van der Put is de geestesvader van het steunfonds. “Wij journalisten in loondienst hebben een vrij bevoorrechtte positie”, schreven hij en enkele medestanders in een brief aan hun collega’s. “Maar er zijn ook heel veel mensen met wie wij samen de krant maken die het minder goed hebben. Laten we die helpen.”

Redacteuren Brabants Dagblad gaan met de pet rond

Redacteuren Brabants Dagblad gaan met de pet rond voor zzp-collega’s ©Branimir Balogović/Pexels.com

Enkele collega’s hebben een paar honderd euro in het fonds gestort. Het merendeel doneerde enkele tientjes. Nu is het aan Van der Put en zijn mede-initiatiefnemers om te bepalen welke freelancers het geld het hardste nodig hebben.

Brabants Dagblad

“De crisis treft niet iedere freelancer bij het Brabants Dagblad even hard”, vertelt de sportverslaggever in gesprek met Villamedia. “Veel van onze freelance camjo’s hebben bijvoorbeeld nog best wat werk. Ook zijn er freelancers die bij andere opdrachtgevers nog genoeg werk hebben. We zoeken dus echt naar degenen die het zwaarst zijn getroffen.” Van der Put verwacht twaalf tot vijftien mensen te kunnen helpen met geld uit het potje.

Zie ook:

VillaMedia: ‘Dagblad-redactie zamelt in voor freelancers