Taalgebruik verraadt de verborgen agenda’s van voorlichters

Pr-professionals die voor politici werken zien hun samenwerking met talkshowredacteuren als ‘een spel’.  Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappers  onderzochten hoe pr-adviseurs over hun eigen rol denken. Ze spraken met pr-professionals die regelmatig contact hebben met redacteuren van talkshows die politici willen uitnodigen.

onderzoek

Voorlichters werken met verborgen agenda’s

onderzoek De onderzoekers spraken met voorlichters van alle grote Nederlandse politieke partijen. Alleen de PVV werkte niet mee aan het onderzoek.  In de analyse van de interviews focusten ze op de metaforen en uitdrukkingen die de voorlichters gebruiken om hun eigen rol en de relatie met journalisten van talkshows te duiden. Daarbij is hun woordgebruik érg relevant. Er blijkt uit dat de relatie tussen politici, voorlichters en journalisten wordt gekenmerkt door verborgen strategieën.

Spel

De eerste veelgebruikte metafoor die voorlichters gebruiken is die van het spel. Zij zien het contact met journalisten van talkshows als  een strategisch spel. Daarbij is het de kunst om een evenwicht te vinden tussen gemeenschappelijke en strijdige belangen. Voorlichters zien het als hun rol om ‘de regels van het spel’ goed te kennen. Ze zoeken winnende strategieën voor de politici die ze vertegenwoordigen.

Daarnaast is de relatie tussen politieke voorlichters en journalisten vooral een machtsspel. De bekendheid van de politicus in kwestie bepaalt over hoeveel onderhandelingskracht diens voorlichter beschikt.

Toneelstuk

Daarnaast wordt de metafoor van een toneelstuk vaak gebruikt. De metafoor wordt toegepast in relatie tot de voorbereidingen die voorlichters treffen in aanloop naar de talkshows. Ze zien het als hun rol om zoveel mogelijk controle te hebben over de invulling van de show. Ook zorgen ze ervoor dat de politici zich gedragen volgens plan.

Spontaniteit vinden voorlichters minder belangrijk dan een goed georkestreerde presentatie van ‘hun’ politicus. Desondanks benadrukken de voorlichters dat er niet teveel vooraf gepland moet worden. De kijker moet niet de indruk krijgen dat er een toneelstuk wordt opgevoerd.