Reismagazines niet meer rendabel

Het doek valt voor het oudste reismagazine van Nederland. De ANWB heeft besloten ‘Reizen Magazine’ niet langer uit te brengen. Ook het tijdschrift ‘Op Pad’ houdt op te bestaan. Beide reismagazines brengen nog één editie uit. Het laatste nummer van Reizen Magazine verschijnt op 23 november. Op Pad brengt 14 december het laatste nummer uit.

Daarmee stopt de vereniging niet helemaal met het publiceren van content die voorheen in de beide reismagazines te vinden was. “Online zullen de beste reisschrijvers- en fotografen de reisliefhebbers blijven inspireren”, belooft de ANWB de abonnees. Ze doen dat voortaan op de vakantiepagina’s van de ANWB-site en de nieuwsbrief Vakantie.

ANWB stopt met 2 reismagazines

Eén van de twee titels waar de ANWB mee stopt, is Op Pad.

Abonnees

Reden voor het stoppen met de beide tijdschriften is dat de abonnee-aantallen de laatste jaren zijn teruggelopen. De ANWB heeft in 2015 al flink gesnoeid in de uitgeeftak. De uitgeverij ANWB Media is opgeheven. Die valt nu onder ANWB Retail. Drie uitgeefclusters zijn verantwoordelijk gemaakt voor de verschillende titels. De nu opgeheven reistijdschriften vallen onder de cluster Vakantie.

Van de vijf hoofdredacteuren zijn er na de laatste reorganisatie nog maar drie over. Bert Gorissen is hoofdredacteur van de cluster Vereniging, Verkeer en Mobiliteit. Die geeft onder meer de Kampioen uit. Matthijs de Winter bestiert de cluster Vakantie. Daar wordt nu onder meer de Kampeer en Caravan Kampioen gemaakt. Jan Kruithof is hoofdredacteur Vrije Tijd. Die is onder meer verantwoordelijk voor de Waterkampioen. De redactie is gereduceerd tot 20 redacteuren. De organisatie wil in de toekomst meer met freelancers werken.

Persberichten

Voor de persbenadering betekent deze ontwikkeling dat persberichten nu meer centraal worden ingezameld, zo laat een ANWB-woordvoerder desgevraagd weten. Persberichten kunnen dus naar één mailadres gestuurd worden. Daarnaast is het belangrijker geworden om óók de juiste freelancers te benaderen. Lees daarover ook dit nieuwsbericht.